top of page
  • Obrázek autoraMartina - Marblog

Jak zabezpečit účet na Facebooku a Instagramu?

V poslední době se roztrhnul pytel s podvodnými zprávami, které se snaží z uživatelů vylákat přístupy k účtům na sociálních sítích. Taktiky hackerů jsou stále sofistikovanější, a tak není vždy jednoduché podvod odhalit. Přinášíme vám návod, jak zabezpečit účet na Facebooku a Instagramu, abyste nepřišli o pracně budované profily.


Růžové pozadí s mobilním telefon, na kterém je možnost vytvoření identity pro lepší zabezpečení účtu na Facebooku a instagramu.
Jak zabezpečit účet na Facebooku a Instagramu?

Hacknutý Instagram a krádeže účtů

Stačí chvilka nepozornosti a můžete navždy přijít o váš pečlivě budovaný instagramový profil s velkou komunitou sledujících. Stále častěji nyní dochází ke krádeži účtů a hacknutému instagramu. Nejlepší obrana proti těmto útokům je jako vždy prevence, v tomto případě důkladné zabezpečení účtů.


Možná si říkáte, proč by někdo stál o profil vaší firmy. Odpověď je jednoduchá – peníze. Když vám hackeři ukradnou účet, mohou ho následně využít pro šíření reklamy nebo virů, a přijít si tak na nemalý finanční obnos. 


Způsobů, jak na kradených účtech podvodníci vydělávají, je hned několik. Mohou si říci o výkupné nebo prodat účet někomu dalšímu. Pozor byste si měli dát obzvlášť v případě, kdy máte na sítích tisíce fanoušků. Nemusíte být slavní ani mít statisíce followerů, hackeři jdou i po menších profilech, které nemají odpovídající zabezpečení účtu. 


Jak nejlépe zabezpečit účet na Instagramu?

Abyste svůj instagram ochránili před vpády hackerů, dodržujte několik zásadních zásad bezpečnosti: 


1. Zvolte si silné heslo 

Základem bezpečnosti na sítích je zvolit si silné heslo, nejlépe takové, které nevyužíváte v žádných jiných aplikacích. Pohlídejte si, aby obsahovalo speciální znaky, malá a velká písmena, číslice a mělo dostatečnou délku. V ideálním případě heslo pravidelně obměňujte.


2. Hlídejte si přihlašování

Ani sebelepší heslo ještě není zárukou bezpečnosti. Důležité je zůstat pozorný a hlídat si, jak a kde se do účtu přihlašujete. Před přihlášením si vždy zkontrolujte URL, podle které poznáte, zda jste na oficiální stránce Instagramu, anebo zda jste obětí tzv. phishingu (= forma kybernetického útoku, kdy se útočník snaží z příjemce dostat důvěrná data). Nepřihlašujte se ani na veřejných sítích WiFi.


3. Neklikejte na podezřelé odkazy

Zprávy, které vás vyzývají ke kliknutí na odkaz, jsou stále sofistikovanější a leckdy mohou působit opravdu věrohodně. Neklikejte na jakékoliv odkazy, které vás vyzývají ke kontrole, úpravě nebo přihlášení k účtu. Více se dočtete v našem článku o tom, jak podvodné e-maily poznat a jak se jim bránit


4. Používejte dvoufázové ověření 

Důležitým prvkem ochrany účtů je dvoufázové ověření. Jak funguje? Při každém přihlášení ze zařízení, které aplikace nerozpozná, vám přijde jednorázový kód, který zadáte do aplikace. Bez kódu se do účtu nepůjde přihlásit, a tak máte jistotu, že se vám nikdo jiný než vy na profil nedostane.


5. Pořiďte si placený účet 

Nově si lze na Instagramu pořídit předplatné za cca 320 Kč měsíčně. Ověřený profil s sebou přináší spoustu výhod. Kromě větší autenticity či vyššího dosahu získáte i nadstandardní ochranu proti zneužití účtu. Nikdo se tak za vás nebude moci vydávat a Meta takové falešné profily ihned smaže.


   6. Nepoužívejte aplikace třetích stran 

Ke stažení se nabízí celá řada aplikací třetích stran, které nabízejí různé statistiky, přehledy nebo vylepšení správy sociálních sítí. Ačkoliv mohou být jejich služby atraktivní, snažte se takovým aplikacím vyhnout. Aplikace obvykle získají přístup k vašim přihlašovacím údajům, které pak mohou snadno zneužít.


   7. Mějte uložené záložní kódy pro případ odcizení profilu

Jedním ze základních kroků, který vám může v tomto ohledu pomoci, je uložení ověřovacích kódů (ideálně na externí disk nebo si je vytisknout a schovat). Tyto kódy slouží jako záložní možnost pro přihlášení, pokud byste ztratili přístup k vaší hlavní metodě dvoufaktorového ověřování.


Pro získání a uložení ověřovacích kódů na Instagramu postupujte následovně:

  1. Otevřete aplikaci Instagram a přejděte na svůj profil.

  2. Klepněte na tři vodorovné čáry v pravém horním rohu a vyberte "Nastavení".

  3. V nastaveních vyberte "Bezpečnost" a poté "Dvoufaktorové ověřování".

  4. Zde uvidíte možnost "Dodatečné metody". Klepněte na ni a vyberte "Získat ověřovací kódy".

  5. Po provedení těchto kroků obdržíte ověřovací kódy, které si pečlivě zapište a uložte na bezpečném místě.

8. Používejte aplikaci Authenticator od Google 

Doporučujeme používat aplikaci Google Authenticator pro další zabezpečení vašeho (nejen instagramového) účtu. Tato aplikace generuje dočasné kódy pro dvoufaktorové ověřování, které fungují jako klíčový prvek při přihlášení z nového nebo neznámého zařízení. Použitím Google Authenticator můžete výrazně snížit riziko neoprávněného přístupu k vašemu účtu.


9. Zabezpečte si i e-mailovou adresu, ze které se přihlašujete

Chránit před napadením pouze profily na sociálních sítí nestačí, když do nich hackeři mohou proniknout skrze vaši e-mailovou adresu. Pohlídejte si proto i zabezpečení e-mailové schránky, přes kterou se přihlašujete. I zde si zapněte Google Authenticator a uschovejte si záložní kódy, abyste mohli obnovit přístup do e-mailu.


Zabezpečení účtu – Instagram 

Jak zabezpečit účet na Instagramu? Stačí v aplikaci kliknout na Nastavení > Centrum účtu > Heslo a zabezpečení. V nastavení máte možnost změnit si heslo a zřídit dvoufázové ověření. Zakliknout lze i uložení konkrétního zařízení, abyste nemuseli ověřovat přihlášení ze svého vlastního telefonu. Lze si zde nastavit výstrahy nebo si zobrazit, odkud jste se přihlašovali.


Hacknutý Facebook a krádeže účtu

Podvodné zprávy a napadení se týkají i stránek na Facebooku, které se stále častěji stávají cílem hackerů. Opět jsou důvodem peníze, šíření virů nebo reklamy. Pokud zaznamenáte změnu hesla, e-mailu nebo informací na profilu, je pravděpodobné, že jste se stali obětí hackerského útoku. 


Útočník se může dostat i do Meta Business Manageru a utrácet za reklamu z vašich peněz. Meta sice obvykle v takovém případě peníze vrátí, obtížnější je však získat zpět svůj účet. V případě nedostatečného zabezpečení, tak vmžiku přijdete o vše, co jste roky budovali.


Jak zabezpečit účet na Facebooku?

Abyste se před útoky hackerů ubránili, je třeba si účty dostatečně zabezpečit. Zároveň je důležité vědět, jaké typy podvodů se mohou objevit a jak na ně máte reagovat. Pojďme se nyní podívat na to, jak si zabezpečit účet na Facebooku.


Dodržujte tyto zásady bezpečnosti: 


  • Zvolte si silné heslo, které nikde jinde nevyužíváte.

  • Pohlídejte si, že se při přihlašování nacházíte na stránce https://www.facebook.com.

  • Používejte dvoufázové ověření.

  • Uložené záložní kódy pro obnovení.

  • Aplikace Authenticator od Google.

  • Pokud je v URL něco navíc, jste pravděpodobně obětí tzv. phishingu.

  • Nepoužívejte aplikace třetích stran a nepřihlašujte se přes veřejné sítě WiFi.

  • Pořiďte si placený účet, který vám zajistí nejvyšší ochranu před zneužitím účtu.

  • V nastavení zabezpečení odhlašte zařízení, která nepoužíváte.


Zabezpečení pro Facebook a Instagram je velmi podobné, můžete tedy vycházet z bodů, které jsme popisovali výše.


Zabezpečení účtu – Facebook 

Způsobů, jak zabezpečit účet na Facebooku, je hned několik, vždy však musíte do Centra účtu v nastavení profilu. Stačí se prokliknout do sekce Heslo a zabezpečení, ve které si lze změnit heslo a nastavit dvoufázové ověření. To můžete provést buď přes SMS, nebo skrze externí autentifikační aplikaci, jako je Google Authenticator. Meta doporučuje využít  právě autentifikační aplikace, které při každém přihlášení vygenerují unikátní kód. Použít můžete i bezpečnostní klíč, který má však tu nevýhodu, že ho musíte mít stále u sebe.  


V této sekci si můžete nastavit i další bezpečností opatření. Výstrahy při přihlášení vás varují před podezřelými pokusy o přihlášení. Navíc tu najdete i oficiální e-maily, které vám Meta v posledních týdnech zaslala. Zabezpečení účtu na Facebooku vám zabere jen pár minut.


Zabezpečení Business Manageru 

Pokud používáte Facebook k inzerci, nezapomeňte si zabezpečit také Meta Business Manager, který rovněž bývá častým cílem hackerů. Pro zvýšení bezpečnosti určete jako správce alespoň dva uživatele. V případě, když bude adresa jednoho z nich obětí hackerského útoku, druhý může situaci zachránit. 


Užitečnou vychytávkou je možnost přidat si V Centru zabezpečení doménu, na které vám běží firemní e-maily. Když se pak do systému připojí nový správce s odlišnou e-mailovou doménou, musí ho schválit jiný, již ověřený správce. Ani to však jako obrana proti hackerům nemusí stačit, ujistěte se proto, že i zde máte nastavené dvoufázové ověření.


Za úspěšnými profily na sociálních sítích obvykle stojí roky tvrdé práce, byla by proto škoda, kdyby vás o něj hacker ve vteřině připravil. Nastavte si dostatečně silná hesla, používejte dvoufázové ověření a hlavně buďte obezřetní při každém přihlašování. Neklikejte na žádné odkazy ve zprávách, které se tváří jako oficiální sdělení Meta. Využívejte své sociální sítě bezpečně a efektivně. Svěřte nám je do správy a přiveďte nové zákazníky. 

bottom of page