top of page
  • Obrázek autoraGali Legal

Využijte dotaci EUIPO na registraci ochranné známky

Aktualizováno: 1. 4. 2022

Taky právě řešíte založení společnosti? Máte super produkt nebo službu a chystáte se zaplnit další díru na trhu? Pak jste se možná ocitli v kolotoči žádostí o ochrannou známku a dotace. Možná vám už jen z téhle zmínky naskočí kopřivka. My vám ale rádi poradíme, jak využít dotaci pro registraci ochranné známky a ochranu duševního vlastnictví. Dotace EUIPO podporuje OSVČ a malé i střední podniky a na podporu malých podnikatelů vyhradila až 16 000 000 eur! Jak tedy o dotaci zažádat?


Co je to duševní vlastnictví

Když se rozhodnete podnikat, vždy je základem nějaký nápad na to, co podle vás na trhu chybí. Vymyslíte a vytvoříte skvělý produkt nebo službu, naprogramujete super aplikaci… Teď je ale na čase zajistit, aby vaše nápady konkurence neokopírovala a nabídnout tak zákazníkům něco unikátního. Právě k tomu slouží ochrana duševního vlastnictví. To potom tvoří nehmotný majetek společnosti a mnohdy se naceňuje jako její nejhodnotnější položka.


Proč zažádat o dotaci EUIPO

Teď už se dostáváme k tomu, jak vlastně jedna konkrétní dotace souvisí s duševním vlastnictvím a ochrannou známkou. Právě na registraci ochranné známky si EUIPO připravilo dotaci, a to až do výše 75 % na celkové náklady za registraci. Jelikož některé společnosti používají ochranné známky pro český trh, jiné pro evropský a jiné pro mezinárodní, odpovídají tou i možnosti, o jaké ochranné známky se dá žádat. Takže pokud průměrné náklady na registraci evropské známky činily 1 500 eur, nyní zaplatíte „ze svého“ jen 375 eur.

V případě výrobků, u kterých chce podnik chránit vzhled výrobku, se používá tzv. národní nebo průmyslový vzor Společenství. Jedná se zejména o oblečení, designový obal na kosmetiku nebo hodinky. I v tomto případě je tak možné čerpat dotaci, a to až do výše 75 % na celkové náklady za registraci.


Audit duševního vlastnictví

Chcete si správně nastavit ochranu duševního vlastnictví a tím získat výhodu před konkurencí? EUIPO umožňuje čerpat až 90 % na provedení tzv. auditu duševního vlastnictví, celková cena auditu je 900 EUR a vy zaplatíte jen 90 EUR plus DPH. Audit můžete využít pro nastavení strategie rozvoje, ochrany duševního vlastnictví do budoucna a posílení pozice na trhu, ale i pro zhodnocení aktuálního stavu duševního vlastnictví ve společnosti – například v rámci předběžného auditu před vstupem investora.

Během auditu můžete nechat prověřit jak práva k software, který se vyvinul či licencuje od třetí osoby, tak práva k dalším autorským dílům, průmyslovým vzorům, ochranným známkám a korporátní identitě. To vše za 1/10 obvyklé ceny. Jen pozor, všechny předchozí slevy se sčítají a celkově tak lze na jednu společnost vyčerpat maximálně 1 500 eur.


Patent

Pokud vaše společnost vyvine inovativní vynález, který je průmyslově využitelný, tj. jedná se o unikátní nové technické řešení, můžete ho chránit patentem. Dotace EUIPO se samozřejmě vztahuje i na vynálezy a patenty. U vynálezů je možné čerpat až 50 % nákladů za registraci českého patentu včetně poplatků, a to až do výše 750 eur. Vzhledem k tomu, že se náklady na registraci českého patentu pohybují v řádech desetitisíců korun, bude to určitě příjemná změna.


Žádat o dotace se podává pomocí portálu EUIPO, kde musí mít společnost uživatelský účet. Nebo se nechte v řízení žádosti o dotaci zastoupit a nechejte si poradit, jak vše řešit. Kancelář Gali Legal, která s námi na tomto článku spolupracovala vám ráda pomůže. Na 15minutovou konzultaci zdarma se můžete rovnou přihlásit!



bottom of page